• 17 de juliol de 2015

  Ritme Tubular

  Si un atac del cor no acaba amb la vida d'una persona, és molt probable que la subsegüent fallida cardíaca ho faci. Un atac del cor, o infart de miocardi, danya tant algunes cèl·lules del cor que mai més recuperen completament la seua activitat, tot causant que eventualment el cor falle. L'examen de la naturalesa d'aquests danys pot ajudar als investigadors a trobar vies per preveure, revertir, o esquivar els problemes. Recentment, un estudi ha identificat com l'infart causa el dany: n'és via la destrucció del túbuls T, que són estructures que transmeten impulsos elèctrics a través de la cèl·lula per coordinar la seua contracció amb la de les seves veïnes. La microscòpia electrònica més avançada ha revelat que així com els túbuls T s'organitzen radialment en les cèl·lules sanes del cor (com les del costat dret de la fotografia), en una cèl·lula danyada (banda esquerra) els túbuls T s'han perdut en gran part, i aquells que hi resten estan amuntegats. Trobar vies per a recuperar la funció completa del sistema tubular T en cors danyats podria assegurar que es manté un ritme regular per molt temps.

  Escrit per  Ruth Williams
  Imatge de The University of Manchester
  Drets reservats pels autors originals
  La investigació va ser presentada a la conferència de la British Cardiovascular Society, en Manchester, 9 de juny


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.