-
12 de març de 2016
Sensació d'Embolicament
Tallada en rodanxes i amb una ganiveta de diamant, una neurona s'assembla una mica a un túnel. El nervi ciàtic (a la dreta de la part inferior) transporta els senyals elèctrics procedents de la medul·la espinal per la cama, però no sense una mica d'ajuda. A mesura que el nervi es desenvolupa, el seu cos (anomenat axó) està envoltat per les cèl·lules de Schwann que emboliquen els axons en capes i capes de mielina cerosa (els anells de color negre), com si es tractara de pals en una màquina de fer cotó de sucre. Gràcies als detalls de la microscòpia electrònica de transmissió es poden comptar al voltant d'aquest nervi més de 30 anells de mielina. Una 'beina' de mielina no sols protegeix el nervi ciàtic, també afina les seues propietats elèctriques, organitzant les sensacions que sentim en les nostres extremitats inferiors. Recentment, els investigadors han aconseguit fer créixer noves poblacions de cèl·lules de Schwann a partir de cèl·lules mare procedents de pell humana, un pas important cap a la substitució de la mielina en pacients amb lesions nervioses.
Escrit per John Ankers
Imatge del Prof. Juan Carlos León - Contreras , Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán , Ciudad de México, Mèxic
Imatge procedent de la FEI Image Gallery
Investigació publicada en Development, setembre de 2015
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.