• 18 de juny de 2017

    Sobreestimulació

    El nostre cor batega gràcies a un conjunt natural de cèl·lules marcapassos  – el node sinusal –  que hi ha en l'aurícula dreta generant senyals elèctrics que viatgen a través del múscul. Això fa que les fibres musculars del cor es contraguen i bomegen. De vegades, aquest sistema pot ser alterat quan s'interromp la transmissió elèctrica, provocant que senyals elèctrics es disparen una després de l'altra, creant un batec del cor ineficient, que pot ser fatal. Les ones elèctriques dels batecs del cor han de coordinar-se per mantindre un batec eficaç. Mitjançant l'anàlisi d'aquestes ones utilitzant electrocardiogrames d'un cor de conill (a la foto), els investigadors han estat capaços d'identificar anomalies que ajuden a explicar per què les ones elèctriques van fora de curs. Aquest model matemàtic, amb el temps, es podria aplicar als cors humans, ajudant els metges a predir millor els pacients que podrien estar en risc de patir pertorbacions elèctriques al cor.

    Escrit per Katie Panteli
    Imatge de Richard Gray i Pras Pathmanathan, US Food and Drug Administration
    School of Physics, Georgia Institute of Technology, Atlanta, GA, EUA
    Drets de la imatge reservats pels fotògrafs
    Investigació publicada en Physical Review Letters, abril de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.