• 18 de juny de 2017

  Sobreestimulació

  El nostre cor batega gràcies a un conjunt natural de cèl·lules marcapassos  – el node sinusal –  que hi ha en l'aurícula dreta generant senyals elèctrics que viatgen a través del múscul. Això fa que les fibres musculars del cor es contraguen i bomegen. De vegades, aquest sistema pot ser alterat quan s'interromp la transmissió elèctrica, provocant que senyals elèctrics es disparen una després de l'altra, creant un batec del cor ineficient, que pot ser fatal. Les ones elèctriques dels batecs del cor han de coordinar-se per mantindre un batec eficaç. Mitjançant l'anàlisi d'aquestes ones utilitzant electrocardiogrames d'un cor de conill (a la foto), els investigadors han estat capaços d'identificar anomalies que ajuden a explicar per què les ones elèctriques van fora de curs. Aquest model matemàtic, amb el temps, es podria aplicar als cors humans, ajudant els metges a predir millor els pacients que podrien estar en risc de patir pertorbacions elèctriques al cor.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge de Richard Gray i Pras Pathmanathan, US Food and Drug Administration
  School of Physics, Georgia Institute of Technology, Atlanta, GA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels fotògrafs
  Investigació publicada en Physical Review Letters, abril de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.