• 16 de març de 2018

  Solució al Sucre

  Després de menjar, la insulina fluïx pel cos ajudant a les nostres cèl·lules a absorbir l’excés de sucre. Aquest procés vital comença en el pàncrees on illots –grups de cèl·lules endocrines– expulsen aquesta substància química al torrent sanguini. Però com es reunixen aquestes cèl·lules per primera vegada per formar els illots és misteriós –la grassa que recobreix els nostres òrgans dificulta l’observació de processos com aquest al microscopi. No obstant això, mirant a l’interior d’un peix zebra transparent podem trobar pistes reveladores. Com algunes de cèl·lules pancreàtiques (de color roig) esdevenen, de manera natural, cèl·lules beta, productores d'insulina (de color blau), els investigadors miren què ocorre després. Les cèl·lules de l'illot desenvolupen projeccions amb forma de dit que arriben a unes cèl·lules properes. En etapes posteriors del desenvolupament, poden actuar com a ponts, que agruparan les cèl·lules pancreàtiques i formaran els illots. Altres estudis posteriors podrien ajudar a substituir o reparar aquests illots en humans que patixen de diabetis tipus 1, en els que aquestes estructures valuoses són sovint destruïdes pel seu propi sistema immunitari.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Robin Kimmel, Institute of Molecular Biology, University of Innsbruck
  Institute of Molecular Biology/CMBI, University of Innsbruck, Innsbruck, Àustria
  Drets de la imatge reservats per Robin Kimmel
  Investigació publicada en Development, febrer de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.