• 16 de març de 2018

  Solució al Sucre

  Després de menjar, la insulina fluïx pel cos ajudant a les nostres cèl·lules a absorbir l’excés de sucre. Aquest procés vital comença en el pàncrees on illots –grups de cèl·lules endocrines– expulsen aquesta substància química al torrent sanguini. Però com es reunixen aquestes cèl·lules per primera vegada per formar els illots és misteriós –la grassa que recobreix els nostres òrgans dificulta l’observació de processos com aquest al microscopi. No obstant això, mirant a l’interior d’un peix zebra transparent podem trobar pistes reveladores. Com algunes de cèl·lules pancreàtiques (de color roig) esdevenen, de manera natural, cèl·lules beta, productores d'insulina (de color blau), els investigadors miren què ocorre després. Les cèl·lules de l'illot desenvolupen projeccions amb forma de dit que arriben a unes cèl·lules properes. En etapes posteriors del desenvolupament, poden actuar com a ponts, que agruparan les cèl·lules pancreàtiques i formaran els illots. Altres estudis posteriors podrien ajudar a substituir o reparar aquests illots en humans que patixen de diabetis tipus 1, en els que aquestes estructures valuoses són sovint destruïdes pel seu propi sistema immunitari.

  Escrit per John Ankers
  Imatge de Robin Kimmel, Institute of Molecular Biology, University of Innsbruck
  Institute of Molecular Biology/CMBI, University of Innsbruck, Innsbruck, Àustria
  Drets de la imatge reservats per Robin Kimmel
  Investigació publicada en Development, febrer de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.