• 15 de març de 2018

  Un Suport amb Forma d'Estrela

  Focalitzar les cèl·lules cerebrals que estan en un estat d’absència podria ser una nova via per tractar la malaltia de Parkinson. Aquesta afecció incurable afecta al voltant de 10 milions de persones al voltant del món, alterant la seua capacitat per moure’s i caminar. Tot comença quan les neurones del cervell que coordinen el moviment es danyen. Estes neurones estan recolzades per unes cèl·lules en forma d’estrela anomenades astròcits (fila de dalt, de color roig). Però els astròcits poden danyar les cèl·lules que ells recolzen, quan entren en un estat d’absència anomenat senescència. Els astròcits en senescència perden una proteïna específica (marcada en verd, fila de baix). Les cèl·lules sanes properes retenen aquesta proteïna. Aquests astròcits envellits provoquen inflamació, danyant l’important procés de moviment de les neurones. El teixit obtingut del cervell de pacients morts que patien Parkinson tenien un elevat nombre d’astròcits senescents. En aquest estudi, els investigadors estimularen astròcits del cervell de ratolins per entrar en l’estat de senescència. Aquests ratolins desenvoluparen dificultat de moviment, com en la malaltia de Parkinson. Però tractant-los amb un medicament que destruïx cèl·lules envellides s'evita el desenvolupament dels símptomes.

  Escrit per Deborah Oakley
  Imatge de Georgia Woods PhD, The Buck Institute for Research on Aging
  The Buck Institute for Research on Aging, Novato, CA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Publicat en Cell Reports, gener de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.