-
10 d'octubre de 2022
Sox Idèntics
Després d'una vida d'exposició al soroll, o possiblement a un trauma sobtat, la pèrdua de les nostres cèl·lules ciliades de l'orella interna porta a una pèrdua auditiva que és, de moment, permanent. Però no és així per al peix zebra (Danio rerio). Lliure per assistir a tants concerts sorollosos com vulguen, les seues cèl·lules ciliades auditives (resaltades en verd ací) es recuperen després d'una lesió. Compartim el 70% dels nostres gens amb el peix zebra, de manera que els científics aprofundixen en la genètica dels peixos per buscar pistes útils. El so agita les cèl·lules ciliades auditives: una resposta mecànica que ajuda a enviar impulsos elèctrics cap al cervell, o les trenca. Quan les cèl·lules ciliades del peix es trenquen, les cèl·lules de "suport" circumdants es reprogramen en unes noves. Per fer-ho, els investigadors han trobat quins gens estan desactivats i activats, utilitzant factor de transcripció proteics anomenats Sox i Six. Els humans tenen les seues pròpies versions, de manera que la següent pregunta és com guiar el seu comportament per fomentar la regeneració cel·lular.
Escrit per John Ankers
Imatge del treball d'Erin Jimenez i col·laboradors/es
Translational and Functional Genomics Branch, National Human Genome Research Institute, Bethesda, MD, EUA
Investigació publicada en Cell Genomics, setembre de 2022
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.