-
12 de juny de 2016
Trànsfugues
Els tripanosomes africans, responsables d’infeccions tant serioses com la malaltia de la son, són paràsits furtius. Per passar desapercebuts al radar del nostre sistema immunitari, constantment canvien la seua aparença, prevenint el reconeixement mitjançant l’alteració de proteïnes presents a la seua superfície, conegudes com a glicoproteïnes variables de superfície (VSGs). El Trypanosoma brucei, mostrat a la imatge amb VSGs alternatius en distints colors, dedica una gran proporció del seu genoma a aquest comportament de canvi de recobriment, amb una ampla llibreria d’aproximadament 2000 gens codificant VSGs. En qualsevol moment, només una VSG és activa, alternar-les constantment és crucial per a la supervivència del paràsit dintre de l’hoste. Un estudi recent mostra que aconsegueixen aquesta variabilitat mitjançant recombinació cromosòmica, movent els gens entre seccions curtes estratègicament situades d'ADN repetit. Mitjançant aquest procés, un gen VSG silenciat pot ser translocat a una àrea més activa del genoma, produint una nova proteïna de superfície per emmascarar la identitat del paràsit.
Escrit per Emmanuelle Briolat
The Rockefeller University, Laboratory of Lymphocyte Biology, New York, NY, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4,0)
Investigació publicada en PLOS Genetics, maig de 2016
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.