• 12 de juny de 2016

  Trànsfugues

  Els tripanosomes africans, responsables d’infeccions tant serioses com la malaltia de la son, són paràsits furtius. Per passar desapercebuts al radar del nostre sistema immunitari, constantment canvien la seua aparença, prevenint el reconeixement mitjançant l’alteració de proteïnes presents a la seua superfície, conegudes com a glicoproteïnes variables de superfície (VSGs). El Trypanosoma brucei, mostrat a la imatge amb VSGs alternatius en distints colors, dedica una gran proporció del seu genoma a aquest comportament de canvi de recobriment, amb una ampla llibreria d’aproximadament 2000 gens codificant VSGs. En qualsevol moment, només una VSG és activa, alternar-les constantment és crucial per a la supervivència del paràsit dintre de l’hoste. Un estudi recent mostra que aconsegueixen aquesta variabilitat mitjançant recombinació cromosòmica, movent els gens entre seccions curtes estratègicament situades d'ADN repetit. Mitjançant aquest procés, un gen VSG silenciat pot ser translocat a una àrea més activa del genoma, produint una nova proteïna de superfície per emmascarar la identitat del paràsit.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Mark Field, University of Cambridge
  The Rockefeller University, Laboratory of Lymphocyte Biology, New York, NY, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4,0)
  Investigació publicada en PLOS Genetics, maig de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.