-
28 de agost de 2022
Treball Conjunt
Les primeres etapes del desenvolupament impliquen molta cooperació: els processos que esdevindran diferents encara estan vinculats, les proteïnes compartixen funcions. En els organismes adults, a l'igual que als joves, aquesta redundància entre rols permet la flexibilitat (si una molècula està danyada, una altra pot substituir-la). En aquest cervell de mosca del vinagre en desenvolupament (Drosophila), les cèl·lules glials de suport (ressaltades en rosa) envolten les branques de les neurones primerenques (de color blau), ajudant a fer circular molècules nutritives per tot el sistema nerviós central. S'activen tres gens glials, que al seu torn fabriquen les proteïnes Rumpel (en color verd), Bumpel i Kumpel, que ajuden a transportar aquestes importants molècules. Els investigadors troben redundància entre elles: l'eliminació deliberada de combinacions del trio sovint fa que les proteïnes restants augmenten. Però l'eliminació de les tres revela un vincle sorprenent: la interrupció de l'oogènesi, que forma els òvuls de la mosca, cosa que suggerix que pot existir un vincle similar entre el cervell i la fertilitat en el nostre propi desenvolupament.
Escrit per John Ankers
Imatge del treball de Kerem Yildirim i col·laboradors, publicat en la portada de Biology Open
Institute for Neuro- and Behavioral Biology, University of Münster, Münster, Alemanya
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en Biology Open, gener de 2022
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.