• 28 de juliol de 2016

    Un Informe Radiant

    Els científics a vegades fan que brillen les coses, no per diversió, sinó perquè pot ajudar a mostrar les estructures d'alguns teixits. Les rates tenen cervells complexos prou semblants als dels humans; per la qual cosa, per a ajudar en el seu estudi, els científics han fet recentment rates en les que qualsevol part pot brillar amb una proteïna fluorescent anomenada tdTomato. En aquestes rates, el gen de la tdTomato no funciona a menys que agregue un enzim anomenat Cre. El gen de la Cre està en l'ADN de les rates, programat per a activar-se només en certes cèl·lules. La imatge mostra un embrió de rata amb tdTomato (en groc) ressaltant les parts del sistema nerviós que controlen el ritme de la respiració. A més de poder observar l'estructura del teixit, aquestes rates es podrien utilitzar per a realitzar un seguiment del que ocorre amb les cèl·lules que brillen, per exemple si es mouen o es divideixen, o per a rastrejar les cèl·lules dels òrgans trasplantats en el cos del receptor.

    Escrit per Esther Redhouse White
    Imatge del treball de Hiroyuki Igarashi i col·laboradors/es
    Tohoku University Graduate School of Medicine, Sendai, Miyagi, Japó
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicada en PLOS One, maig de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.