-
16 d’octubre de 2017
Un Mal Gust
Xocolata dolça, galetes salades, llimes àcides, cafè amarg i el toc umami del formatge parmesà: tots aquests sabors són detectats per les nostres papil·les gustatives. A més d' aportar-nos un món de sabors deliciosos d’allò que mengem, les papil·les gustatives tenen un paper fonamental per ajudar-nos a determinar si alguna cosa és bona per a nosaltres o és potencialment perjudicial. Aquestes imatges mostren les papil·les gustatives de ratolins joves, tenyides amb un colorant blau fluorescent que marca les fibres nervioses. Les papil·les de la dreta amb pocs nervis provenen d'animals que no tenen una molècula anomenada beta-catenina, que envia senyals entre cèl·lules, mentre que les que hi ha a l'esquerra provenen d'un ratolí no afectat. Alguns fàrmacs recentment desenvolupats per tractar el càncer en humans funcionen bloquejant els senyals de beta-catenina, de manera que hi ha un risc que puguen afectar també les papil·les gustatives dels pacients –cosa que es podria evitar mitjançant la reactivació dels senyals a la llengua.
Escrit per Kat Arney
Imatge del treball de Dany Gaillard i col·laboradors/es
Department of Cell & Developmental Biology i the Rocky Mountain Taste & Smell Center, University of Colorado Anschutz Medical Campus, Aurora, CO, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en PLOS Genetics, agost de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.