• 23 de gener de 2017

  Un Premi Lògic

  Fins als anys 40, les medicines sovint es desenvolupaven pel mètode de prova i error utilitzant components naturals. La farmacòloga Gertrude Elion contribuí a obrir camí cap a un enfocament més sistemàtic. Ella va treballar des de la base, dissenyant i construint noves molècules amb objectius terapèutics. Això li va permetre obtenir molècules que ataquen exclusivament a bacteris, cèl·lules canceroses i virus, tot deixant il·leses les cèl·lules humanes sanes. La mort del seu avi a causa d'un càncer d'estómac va motivar Elion quan ella tenia 15 anys. Va treballar amb l'investigador George Hitchings per desenvolupar la primera medicina eficaç per a tractar el tipus de leucèmia infantil més comú. En aquell temps, els anys 1950, els infants, normalment, en sobrevivien a penes quatre mesos. Avui, amb tractament, al voltant del 80% dels malalts sobreviuen per molt temps. En reconeixement pel seu treball, Elion, Hitchings i el col·laborador James Black, van ser premiats amb el Nobel de Fisiologia o Medicina l'any 1988. Elion va dir: ''el Premi Nobel està bé, però les medicines que he desenvolupat són un premi en sí mateix''.

  Gertrude Elion va nàixer aquest dia en 1918

  Escrit per Deborah Oakley
  Imatge procedent de Wellcome Foundation Archives, amb permís de Wellcome Image Library, Londres, Regne Unit
  Imatge publicada sota una llicència Creative Commons (CC-BY-4.0) per Wellcome Image LibraryQuè és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.