• 23 de gener de 2017

  Un Premi Lògic

  Fins als anys 40, les medicines sovint es desenvolupaven pel mètode de prova i error utilitzant components naturals. La farmacòloga Gertrude Elion contribuí a obrir camí cap a un enfocament més sistemàtic. Ella va treballar des de la base, dissenyant i construint noves molècules amb objectius terapèutics. Això li va permetre obtenir molècules que ataquen exclusivament a bacteris, cèl·lules canceroses i virus, tot deixant il·leses les cèl·lules humanes sanes. La mort del seu avi a causa d'un càncer d'estómac va motivar Elion quan ella tenia 15 anys. Va treballar amb l'investigador George Hitchings per desenvolupar la primera medicina eficaç per a tractar el tipus de leucèmia infantil més comú. En aquell temps, els anys 1950, els infants, normalment, en sobrevivien a penes quatre mesos. Avui, amb tractament, al voltant del 80% dels malalts sobreviuen per molt temps. En reconeixement pel seu treball, Elion, Hitchings i el col·laborador James Black, van ser premiats amb el Nobel de Fisiologia o Medicina l'any 1988. Elion va dir: ''el Premi Nobel està bé, però les medicines que he desenvolupat són un premi en sí mateix''.

  Gertrude Elion va nàixer aquest dia en 1918

  Escrit per Deborah Oakley

  Imatge procedent de Wellcome Foundation Archives, amb permís de Wellcome Image Library, Londres, Regne Unit
  Imatge publicada sota una llicència Creative Commons (CC-BY-4.0) per Wellcome Image LibraryQuè és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.