• 6 de juliol de 2018

  Un Problema Circular

  Alguna vegada, ¿has sentit com que pegaves voltes en cercles? Això és exactament el que li succeeix al cuc nematode microscòpic en la part inferior de la imatge. Deuria estar serpentejant per la superfície igual que el que es troba a la part superior, però conté un error en dos gens anomenats trp-1 i trp-2 que danyen la seua capacitat per sentir el seu propi moviment (conegut com propiocepció). Estos gens fallats afecten a neurones especialitzades que es troben en el cervell del cuc i que normalment aporten informació sobre la posició i direcció per a enviar informació de volta als músculs per mantidre a l’animal en el camí. Sense estos senyals nerviosos, el cuc perd la capacitat de dirigir-se en línia recta i, en canvi, es desplaça fent cercles. Tots els animals necessiten sentir la seua posició i coordinar els seus moviments per a poder moure’s pel món, ja siga per arrastrar-se, caminar, córrer, volar o nadar, i els mateixos mecanismes fonamentals podrien estar funcionant en altres espècies també.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge adaptada del treball de Jihye Yeon i Jinmahn Kim, i col·laboradors
  Department of Brain and Cognitive Sciences, DGIST, Daegu, República de Corea
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, juny de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.