• 6 de juliol de 2018

    Un Problema Circular

    Alguna vegada, ¿has sentit com que pegaves voltes en cercles? Això és exactament el que li succeeix al cuc nematode microscòpic en la part inferior de la imatge. Deuria estar serpentejant per la superfície igual que el que es troba a la part superior, però conté un error en dos gens anomenats trp-1 i trp-2 que danyen la seua capacitat per sentir el seu propi moviment (conegut com propiocepció). Estos gens fallats afecten a neurones especialitzades que es troben en el cervell del cuc i que normalment aporten informació sobre la posició i direcció per a enviar informació de volta als músculs per mantidre a l’animal en el camí. Sense estos senyals nerviosos, el cuc perd la capacitat de dirigir-se en línia recta i, en canvi, es desplaça fent cercles. Tots els animals necessiten sentir la seua posició i coordinar els seus moviments per a poder moure’s pel món, ja siga per arrastrar-se, caminar, córrer, volar o nadar, i els mateixos mecanismes fonamentals podrien estar funcionant en altres espècies també.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge adaptada del treball de Jihye Yeon i Jinmahn Kim, i col·laboradors
    Department of Brain and Cognitive Sciences, DGIST, Daegu, República de Corea
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en PLOS Biology, juny de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.