-
29 de maig de 2017
Una Història Saborosa
La història dels éssers humans a Europa està estretament lligada a la història de l'agricultura. Basats en evidències de fa temps, els arqueòlegs pensen que durant l'edat de pedra (Neolític) les persones es van escampar pel sud-est d'Europa venint des del sud-oest d'Àsia, portant amb ells els animals domèstics i els cultius. Abans d'això, es creia que els primers europeus havien sobreviscut amb animals salvatges i peixos, amb relativament poques plantes en la seua escassa dieta. Però aquestes dents antigues, que originalment van pertànyer als primers colons que vivien en el que ara es coneix com els Balcans, entre els 6.600 i 5.900 anys abans de Crist, han revelat algunes sorpreses. En analitzar el càlcul dental, o tosca, enganxat a les dents no tan nacrades, els investigadors han trobat petits grans de midó que han d'haver vingut de plantes cultivades com el blat o l'ordi, però aquests cultius es pensava que s'havien introduït centenars d'anys més tard. El descobriment canvia la nostra comprensió de la dieta de l'edat de pedra, llançant llum sobre la seua cultura i la seua salut.
Des del 15 de maig fins al 15 de juny és el Mes Nacional del Somriure al Regne Unit per tal de sensibilitzar sobre la salut oral.
Escrit per Kat Arney
McDonald Institute for Archaeological Research, University of Cambridge, Cambridge, Regne Unit
Publicat en PNAS, setembre de 2016
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.