• 10 de febrer de 2015

  Veure és Creure

  ¿Són açò les venes d'una fulla? O, ¿potser és un mapa estrany? De fet, és la delicada xarxa de vasos sanguinis a la capa sensible a la llum de la part posterior del globus ocular del ratolí, coneguda com a retina, acolorida artificialment i observada amb un microscopi. La retina està plena de cèl·lules que detecten la llum i de neurones que envien senyals al cervell dient-li què és el que l'animal està veient i totes aquestes cèl·lules necessiten gran quantitat d'oxigen i nutrients de la sang. Els investigadors estan estudiant com creixen aquests tubs fràgils per tal de comprendre millor el que pot passar si hi ha problemes amb el cor o amb la circulació sanguínia. Per exemple, la pressió arterial alta pot causar danys o petits coàguls sanguinis poden quedar atrapats en ells, provocant la pèrdua de visió.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Graeme Birdsey
  Imperial College London
  Drets reservats per l'autor original
  Finalista en el Concurs d'Imatges 'Reflections of Research' de la British Heart Foundation

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.