• 5 de febrer de 2015

  Virus Informàtic

  Alguns virus com els poxviridae i l'herpes són paràsits astuts. Com no són capaços de replicar-se per si mateix, injecten el seu ADN a cèl·lules infectades i utilitzen la maquinària de replicació de l’hoste per fer el treball per ells. Este model a ordinador d'una partícula vírica, o virió, s'ha reconstruït a partir de centenars d'imatges de partícules preservades criogènicament, mitjançant una tècnica anomenada crio-microscòpia electrònica (crio-EM). Deu milions de vegades més menut que una botella de quètxup, el virió utilitza una ''embocadura'' (ressaltat en gris a la fotografia) per ficar a pressió el seu ADN (cercles interns pintats, a la dreta) en les cèl·lules hoste. Els nous virions produïts utilitzen canals similars per absorbir còpies de l'ADN víric, preparats per infectar altres cèl·lules. Utilitzant la crio-EM per ressaltar detalls arquitectònics dels virions –es mostra des del front (a l'esquerra) i després d'eliminar la part superior (a la dreta)– aporta pistes sobre com les infeccions s'estenen, i pot influir en les teràpies per intervindre en moments crucials del cicle vital dels virus.

  Escrit per Jonh Ankers

  Imatge de Dennis Bamford i col·laboradors
  University of Helsinki, Finlàndia
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Biology, desembre de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.