• 6 de juny de 2016

  Vista d'Avió

  Qualsevol persona, aclucant els ulls, podria arribar a la mateixa conclusió sobre què són algunes d'aquestes imatges. En un estudi de la percepció visual humana, la majoria dels voluntaris van reconèixer la fila superior de les imatges com un avió, un vaixell, una mosca, una àguila i un cavall. No obstant això, molts van tenir problemes quan se'ls presentaren les imatges de la segona fila. De fet, les dues files són gairebé idèntiques; l'única diferència és com es retallen les imatges, ocultant certes característiques. El mateix 'truc' enganyà els voluntaris que s'enfrontaren amb les petites diferències entre les imatges de les dues files inferiors. Els investigadors van arribar a la conclusió que el nostre cervell se centra en les característiques específiques per tal de reconéixer objectes (potser la forma d'una ala o l'arc de proa d'un vaixell), característiques que poden ser fàcilment confoses per canvis petits. Tot i que les computadores no són rival per a la capacitat de percepció humana, aquesta nova lliçó sobre el funcionament del cervell pot un dia a inspirar algoritmes per millorar les tecnologies de reconeixement d'imatges.

  Escrit per John Ankers

  Imatges del treball de Shimon Ullmana, Liav Assif i Daniel Harari, i Ethan Fetaya
  Weizmann Institute of Science, Rehovot, Israel
  Drets de la imatge en mans dels autors originals; reproducció de la imatge permesa per PNAS
  Publicat al PNAS, març de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.