• 24 d´octubre de 2016

    Xarxa Perduda

    Si creus en la teoria dels sis graus de separació, pensarás que tots estem connectats entre si (i, possiblement, amb Kevin Bacon) per amics comuns i amics d'amics. Es pot sentir com un petit món –de fet, aquests patrons sorgeixen en qualsevol indret. Xarxes de món petit connecten les cèl·lules cerebrals distants, i també ajuden a aquests ganglis limfàtics (marcats amb gris) a lluitar contra les infeccions. Una xarxa de cèl·lules reticulars fibroblàstiques (FRC, en roig) s'estén dins de cada node, produint productes químics (en verd) per donar suport a les cèl·lules del sistema immunitari, mentre recorren el node recopilant antígens –informació química utilitzada per combatre els bacteris. Aquests ganglis limfàtics de ratolí estan tractats amb diferents dosis d'una toxina que destrueix les xarxes de FRC. Una dosi alta fa que el gangli limfàtic es contraga, el de la part inferior dreta de la foto. Sorprenentment, moltes d'aquestes xarxes poden autoreparar-se, la qual cosa demostra el grau de compromís de les defenses immunitàries per mantindre els seus petits mons amb vida.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball de Mario Novkovic, Lucas Onder i Jovana Cupovic i col·laboradors/es
    Institute of Immunobiology, Kantonsspital St. Gallen, St. Gallen, Suïssa
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en PLOS Biology, juliol de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.